Beste ouders, kleuters, vrienden, familie....

Weet je wat we allemaal doen in ons klasje? Nee? Wel dan kan je het hier allemaal volgen.
Groetjes, Juf Lotte en haar peuters.

Info nieuwe instappers

Hier volgt de nodige instapgegevens voor je kleine spruit. Zo wordt het vast een keileuk eerste schooljaar.

1. De ontwikkeling van je peuter!

Je peuter is twee jaar! Een grote stap! Want op die leeftijd gebeurt er heel wat. Kort samengevat doorgaat het kind een fase waarin hij/zij grenzen verkent, zich losmaakt en op eigen benen probeert te staan (een eigen identiteit zoekt).

Je peuter zegt al heel wat woordjes! Hij kan je vertellen wat hij wil. Hij is voordurend op ontdekking en vindt heel wat troost en liefde bij de mensen rondom zich. Het is een schattige leeftijd. Maar het heeft ook andere eigenschappen! Hij/ zij krijgt een eigen willetje en laat dat ook gelden. Hij merkt dat sommige dingen niet mogen, of geaccepteerd worden door zijn omgeving. Hij merkt dat hij een reactie krijgt op zijn gedrag. Je kind kan koppig zijn of heeft regelmatig driftbuien. Dit komt vaak door de nog gebrekkige taal. Ze kunnen nog niet zeggen wat ze willen en uiten dit soms in de vorm van geweld. Dit kan ook vaak ten koste zijn van andere peuters : bijten, krabben, slaan… Maar wees gerust ook dit gaat over. Het aantal buien neemt af zodra je peuter beter kan praten. Ook het zindelijk worden is een gebeuren dat je peuter moet doorstaan. Dit gaat soms met vallen en opstaan. Maar wees gerust ze leren het wel! Rond 4 jaar is hij heel wat rustiger. Deze fase is positief. Je peuter wordt zelfstandig genoeg om de wereld alleen tegemoet te treden. Natuurlijk is ieder kindje anders van aard en je moet uitvinden wat bij jouw kindje het meest effectief is
De juf leidt het in goede banen!
In de klas komt het wel eens voor dat een kind op ontdekkingstocht het pad kruist van een andere peuter. Soms is het kwaad al vlug geschied. Dan moet je kleuter even op het wachtstoeltje zitten. Daar zitten ze twee minuutjes . Ik leg uit wat niet kan en vertel hoe je het wel moet doen. Bijv.: we slaan niet als iemand je blokjes afneemt maar kom het zeggen aan de juf dan vragen we samen jouw blokjes terug. Ik probeer vooral goede dingen te belonen. Bijv.: Twee peuters spelen mooi naast elkaar:’ Flink hoor dat jullie zo mooi samenspelen zonder ruzie te maken!’


Kijk juf ik plaste op het toilet!

In de klas zijn we soms met heel veel peuters. Zindelijkheidstraining is dan ook niet altijd iets om in de klas aan te leren. Daarom zou ik willen vragen om je peuter zeker al een week of drie voor hij naar school komt op het potje te laten gaan. Wie tips wil kan hiervoor altijd bij de juf terecht!


2. Openingsuren van de school:

Maandag/ dinsdag/donderdag:

8.20u-12.00u

13.15u- 15.30u.Woensdag:

8.20u- 11.10u.Vrijdag:

8.20u.-12.00u.

13.15u.- 15.00u.
3. De afspraken in de nieuwe klas van je peuter.
In een klas is het altijd heel leuk . Tot op de dag van vandaag zijn er al …. Peuters ingeschreven in de peuterklas. We starten met … peuters en op verschillende instapdatums komen er steeds peuters bij. Het wordt er dus een heel gezellige boel.

Maar omdat ik alles in goede banen zou kunnen leiden zijn er ook hier heel wat afspraken.

Ik stel ze even aan u voor:

Afspraken in de klas:

• Jules de klaspop:

- gaat de avond voor je verjaardagsfeest in de klas mee naar huis.

- Er zit ook een schriftje bij. Hier kan je de belevingen van je peuter samen met Jules altijd in noteren.

- goed voor zorgen!!• Oeps mijn broek is nat, ik was te laat:

- een verse broek in de boekentas stoppen mag altijd. (Twee lange broeken en een slipje of twee)

- broekje terug bezorgen, indien niet wordt er 3 euro aangerekend op de factuur.• Heen en weerschriftjes goed soigneren:

- ouders mogen hier gerust hun verhaal in kwijt.

- belangrijke boodschappen gaan steeds via het schriftje.

- boekje kwijt: geen nieuw boekje meer.• Brief met vakantiedagen:

- hou hem goed bij. Als er in het jaar dan een vrije dag aanbreekt dan kan je op voorhand een opvang regelen.• Rekeningen:

- gebeuren per maand via een factuur.• Op tijd komen/ aanwezig zijn:

- het is erg belangrijk dat je peuter op tijd in de klas komt.

- het is ook belangrijk dat je peuter regelmatig komt naar zijn/haar klasje

- indien uw peuter een korte of lange tijd afwezig is, gelieve me dan te waarschuwen: via telefoon of zeggen aan…• verjaardag:

- wordt uitgebreid gevierd in de klas.

- de kleuter hoeft echter niets mee te brengen. Het mag maar moet absoluut niet.

- De verjaardagskoffer wordt meegegeven naar huis en ook Jules mag een nachtje blijven logeren!• Werkjestas:

- gaat telkens na een thema of twee mee naar huis.

- gelieve dit dan terug mee te geven naar de school.

- werkjestas kwijt: geen nieuwe: leer je peuter er goed mee omgaan. (bij verlies wordt 5 euro aangerekend!)• Jassen en boekentas: gelieve de naam er in te zetten. (Ook zomerjassen en mutsen/ petten)


• Koekjes en drankjes. (Prijzen worden in het begin van het schooljaar mede gedeeld.)

- Twee versnaperingen zijn voldoende.(Naamtekenen a.u.b.)

- Één drankje :dan krijgen ze op school de keuze tussen choco, yoghurt of melk.

- Prijzen: choco : melk : yoghurt:
- Ook kunnen er twee drankjes in de boekentas zitten.(geen frisdrank, enkel fruitsap, choco, fristi..) Schrijf er dan steeds je kleuters naam op.• Gokleerkracht- leerkracht rand en taal, turnleerkracht.

- Gokleerkracht: ondersteunen van de kleuters bijknippen, puzzelen, opdrachtjes op papier.. ( Juf Bea)

- Leerkracht rand en taal: ondersteunen van de kleuters bij taalactiviteiten. (Juf Bea)

- Turnleerkracht: ondersteunen van de kleuters bij bewegingsactiviteiten. (Meester Wesley)• Afspraken bij het brengen en afhalen van uw kleuter:

- ’s morgens geven we een laatste kus in de speelzaal, vanaf daar kunnen we het wel alleen.

- bij het afhalen van de kleuter: gelieve te wachten aan het eerste poortje tot de bel gaat, om uw kleuter te komen ophalen.• Spreken met de directeur .

- Indien er zaken zijn die je graag even kwijt wil kan je je altijd tot de directeur wenden in het secretariaat.• Oudercontacten.

- twee maal per jaar: december/ juni (exacte datum volgt nog!)
Wat mag je verwachten: ik overloop even de voorbije maanden in de ontwikkeling van uw kleuter. Indien er zich problemen voordoen is dit een uitgestrekt moment om het er even met u over te hebben. Zo vinden we samen wel een oplossing.
• Maaltijden: (prijzen worden in het begin van het schooljaar mede gedeeld;)

- warme maaltijd:

- boterhammen met soep:

- boterhammen:

- heeft uw kleuter zijn boterhammetjes vergeten dan geven wij hem/ haar een warme maaltijd, zodat hij zeker geen honger hoeft te leiden. (wordt wel aangerekend)• Fruitproject: geef een stukje fruit mee.

- indien uw kleuter een stukje fruit meegeeft wordt dit op een kaart aangetekend. De kleuter die het meeste fruit at in het schooljaar krijgt een leuk prijsje. (fruitpromotie)

- uw kleuter is ook verplicht om op woensdag een stuk fruit mee te hebben in plaats van een koek. Koekjes worden op deze dag niet uit de boekentas gehaald..• In geval van ziekte:

- een zieke kleuter komt best niet naar een drukke peuterklas.

- medicijnen mogen wij slechts geven als er een doktersbriefje bij zit. We mogen dus in geen geval hoestsiroop geven zonder voorschrift.

- Wordt een kleuter tijdens de schooldag ziek dan verzorgen wij hem goed; Wordt het te erg dan bellen we de ouders op.

4. Data om te onthouden!!!
Indien er  iets is deel ik dit mee in het heen en weerschriftje


5. De juf stelt voor!
Hallo, ik ben Lotte Naert en wordt dit schooljaar de juf van uw peuter.

Ik ben voor sommigen geen onbekende. Jullie hebben me ongetwijfeld al over de speelplaats zien lopen. Al negen jaar werk ik in de basisschool Glorieux..

Ik heb heel wat voor uw peuter in petto!

Ik heb in de vakantie heel wat in mijn klasje gewerkt. Ik heb geschilderd, geklopt, gezaagd geknipt geplakt en gekleurd. Het is vooral mijn bedoeling om je peuter zich goed te laten voelen in de klas. Ook wil ik hem heel wat laten ontdekken in de klas. Ik wil een juf zijn met een warm hart voor al mijn peuters. En vindt het erg belangrijk dat je peuter graag naar school komt. Ook al kan ik de eerste traantjes niet vermijden ik zal heel erg mijn best doen om die traantjes om te toveren in een lief en tevreden lachje op het snoetje van je peuter.

Ik sta te popelen om er in te vliegen.We zijn nu al een paar dagen gestart. En ik zie dat het goed gaat. Lieve kleuters, behulpzame mama’s, een fijne klas… Kortom alles is er om een geslaagd jaar tegemoet te gaan.Het startschot is gegeven!